تومورهای اولیه مغز
تومورهایی که از بافت مغز منشا می گیرند به عنوان تومورهای اولیه مغز شناخته می شوند. تومورهای مغزی اولیه بر اساس نوع بافتی که در آن ایجاد می شوند طبقه بندی می شوند. شایع ترین تومورهای مغزی گلیوما هستند که از بافت گلیال (حمایت کننده) شروع می شوند. انواع مختلفی از گلیوم وجود دارد که شامل موارد زیر می شود:
- آستروسیتوم ها از سلول های کوچک ستاره ای شکل به نام آستروسیت به وجود می آیند. آنها ممکن است در هر نقطه از مغز یا نخاع رشد کنند. در بزرگسالان، آستروسیتوما اغلب در مغز ایجاد می شود. در کودکان در ساقه مغز، مخ و مخچه ایجاد می شود. آستروسیتوم درجه III گاهی آستروسیتوم آناپلاستیک نامیده می شود. آستروسیتوم درجه IV معمولاً گلیوبلاستوما مولتی فرم نامیده می شود.
- الیگودندروگلیوما در سلولهایی ایجاد میشود که میلین، پوشش چربی که از اعصاب محافظت میکند، تولید میکنند. این تومورها معمولاً در مغز ایجاد می شوند. آنها به کندی رشد می کنند و معمولاً به بافت مغز اطراف گسترش نمی یابند.
- اپندیموم ها معمولا در پوشش بطن ها ایجاد می شوند. آنها همچنین ممکن است در نخاع رخ دهند. اگرچه این تومورها می توانند در هر سنی ایجاد شوند، اما بیشتر در دوران کودکی و نوجوانی دیده می شوند.
انواع دیگری از تومورهای مغزی وجود دارند که در بافت گلیال شروع نمی شوند. برخی از رایج ترین آنها در زیر توضیح داده شده است:
- مننژیوم از مننژها رشد می کند. آنها معمولاً خوش خیم هستند. از آنجایی که این تومورها بسیار آهسته رشد می کنند، مغز ممکن است بتواند با حضور آنها سازگار شود. مننژیوم ممکن است قبل از ایجاد علائم بسیار بزرگ شود. اغلب در زنان بین 30 تا 50 سال رخ می دهد.
- شوانوما تومورهای خوش خیمی هستند که از سلول های شوان به وجود می آیند که میلینی را تولید می کنند که از اعصاب محیطی محافظت می کند. نوروم آکوستیک نوعی شوانوم است. آنها عمدتا در بزرگسالان رخ می دهد. این تومورها زنان را دو برابر مردان مبتلا می کنند.
- کرانیوفارنژیوم در ناحیه غده هیپوفیز نزدیک هیپوتالاموس ایجاد می شود. آنها معمولاً خوش خیم هستند. با این حال، آنها گاهی اوقات بدخیم در نظر گرفته می شوند زیرا می توانند به هیپوتالاموس فشار بیاورند یا به آن آسیب برسانند و بر عملکردهای حیاتی تأثیر بگذارند. این تومورها اغلب در کودکان و نوجوانان رخ می دهد.
- تومورهای سلول زایا از سلول های جنسی اولیه (در حال توسعه) یا سلول های زایا به وجود می آیند. شایع ترین نوع تومور سلول زایا در مغز ژرمینوم است.
- تومورهای ناحیه صنوبری در یا اطراف غده صنوبری، اندام کوچکی در نزدیکی مرکز مغز ایجاد میشوند. تومور می تواند رشد آهسته (پینئوسیتوما) یا رشد سریع (پینئوبلاستوم) داشته باشد. دسترسی به ناحیه پینه آل بسیار دشوار است و این تومورها اغلب قابل برداشتن نیستند.